Τα κρυπτονομίσματα, είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Επι της ουσίας πρόκειται για νομίσματα χωρίς φυσική υπόσταση, τα οποία λειτουργούν ως μέσα συναλλαγών, όπως ακριβώς οποιοδήποτε παραδοσιακό νόμισμα. Τα τελευταία χρόνια λόγω της “δημοφιλίας” του Bitcoin, αλλά κυρίως λόγω της εκτόξευσης της τιμής του, ο κόσμος στρέφετε στις αγορές κρυπτονομισμάτων με αποτέλεσμα πλέον η χρήση τους ως μέσα συναλλαγών και ως επενδυτικά στοιχεία να γίνεται μαζικά.

Ακολουθήστε τη Cash Flow στα Social Media:
Την στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο, στην αγορά καταμετρόνται περισσότερα από οκτώ χιλιάδες κρυπτονομίσματα. Τα Κρυπτονομίσματα αυτά, αγοράζονται και πωλούνται από ψηφιακές πλατφόρμες – ανταλλακτήρια. Αγοραπωλησίες επίσης πραγματοποιούνται και στις ιστοσελίδες των εκδοτών τους.
Τα Κρυπτονομίσματα δεν ελέγχονται ούτε εποπτεύονται θεσμικά
Τα κρυπτονομίσματα στηρίζονται στις αρχές της κρυπτογραφίας (cryptography). Μιας μεθόδου που δεν επιτρέπει σε τρίτα πρόσωπα να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Η παραγωγή δεν ελέγχεται είναι ανώνυμη, ανεξάρτητη από Κυβερνήσεις και Τράπεζες με την απουσία νομικών κανόνων.

Πρόκειται για επένδυση υψηλού ρίσκου
Ένα σημείο που χρήζει προσοχής για το επενδυτικό κοινό είναι η ευαισθησία των κρυπτονομισμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούνται τάσεις οι οποίες πιέζουν και επηρεάζουν τις τιμές. Για τον λόγο αυτόν παρουσιάζουν μεγάλες διακύμανσεις και άρα είναι επενδύσεις υψηλού ρίσκου.
Βασικές κατηγορίες εισοδημάτων απο τα Κρυπτονομίσματα
Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες εισοδήματος απο Κρυπτονομίσματα και είναι οι εξής:
- Εισόδημα από παραγωγή – εξόρυξη Κρυπτωνομισμάτων (mining): Τα έσοδα των παραγωγών κρυπτονομισμάτων (miners) αποτελούν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.
- Εισόδημα από υπεραξία: Ως υπεραξία νοείται καθαρή αξία πώλησης μείον το κόστος κτήσης. Προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και την τιμή κτήσης. Οι δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την αγορά ή την πώληση συμπεριλαμβάνονται στην αξία κτήσης ή πώλησης.
Κάνε την Φορολογική σου Δήλωση ΤΩΡΑ και κέρδισε έκπωση -50%:

Φορολόγηση κρυπτονομισμάτων
Η ΑΑΔΕ δεν έχει ορίσει ακριβώς με κάποια εγκύκλιο τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων. Βασιζόμενοι στην παραδοχή πως τα κρυπτονομίσματα μπορούν να θεωρηθούν επενδυτικό – κερδοσκοπικό προϊόν, μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Πως τα εισοδήματα των κατόχων – φυσικών προσώπων – κρυπτονομισμάτων είναι κέρδη από από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Συνεπώς τα εισοδήματα που προέρχονται από πώληση Κρυπτονομισμάτων φορολογούνται σύμφωνα με το άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Με φορολογικό συντελεστή δηλαδή 15% συν εισφορά αλληλεγγύης.
Για την περίπτωση του παραγωγού κρυπτονομισμάτων, τα έσοδα από την εξόρυξη αποτελούν έσοδα απο εμπορικές επιχειρήσεις. Τα έσοδα αυτά θα φορολογηθούν για τα κέρδη τους, αφού αφαιρεθούν οι λειτουργικές δαπάνες σύμφωνα με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές. Με τον ίδιο τρόπο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και φορολογικούς συντελεστές θα φορολογηθούν και οι κάτοχοι – νομικά προσωπα – κρυπτονομισμάτων.
Κρυπτονομίσματα και τεκμήρια
Τα ποσά που θα δαπανηθούν για την απόκτηση κρυπτονομισμάτων αποτελούν τεκμήριο και πρέπει να δικαιολογούνται. Επίσης σημαντικό είναι να αναφερθεί τι συμβαίνει με ζημιά που πιθανώς προκύψει. Η ζημιά αυτή μπορεί να συμψηφιστεί με μελλοντικά κέρδη από την ίδια κατηγορία εισοδήματος μέσα στα επόμενα 5 έτη (πολ.1032/2015). Τέλος σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται αναλυτικές καταστάσεις. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να τεκμηριώνονται τα δηλωθέντα ποσά στη δήλωση φορολογίας εισιδήματος.
Επιστημονική Ομάδα
_______________
Η Επιστημονική Ομάδα της Cash Flow, είναι στη διάθεση σας. Ελάτε μαζί μας να βρούμε λύσεις για την δικιά σας μοναδική περίπτωση και να σας μεταφέρουμε της υψηλής προστιθέμενης αξίας γνώσεις μας.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας, στείλτε μας γραπτό μήνυμα ή email:
ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Οι πληροφορίες του παρόντος άρθρου, έχουν τύχει επιστημονικής επεξεργασίας. Δεν αποτελούν ούτε δύνανται να θεωρηθούν ως συμβουλές επί συγκεκριμένου ζητήματος. Οι αναγνώστες θα πρέπει να απευθύνονται σε κατάλληλους συμβούλους. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.